Regler för bildemontering

En dag kommer alla bilar till slutet av sin väg och det är dags att sluta reparera den. För många kanske det är första gången bilen ska skrotas, man kanske inte vet inte hur det går till.

När man förr slutade använda en bil, traktor eller annat fordon brukade man helt enkelt ställa den någonstans på sin gård eller köra ut den i skogen. Det innebar att det stod en mängd rostiga och mycket farliga fordon här och var, som både människor och djur lätt kunde skada sig på. Dessutom kom förr eller senare farliga vätskor och elektronik att skada miljön. Därför började man att ge en slant för bilar som lämnades in när de inte fungerade längre.

Hur det ser ut nu

Numera ser det olika ut kring huruvida man får någon ersättning för en bil som ska skrotas, men hur det än är med den saken är det alltid olagligt att dumpa sin bil någonstans. Den ska tas om hand på ett korrekt sätt. Man får skrota bilen i Stockholm hos en bilskrot eller bildemontering, som det också kan heta numera. Ordet bildemontering har kommit sig av att man faktiskt demonterar bilar som kommer in. Man avlägsnar allt som är miljöfarligt och även det som går att återanvända. Bara för att en bil inte går att köra längre innebär det inte att den är utan delar som är fullt fungerande. Det är bra för miljön, och bra för de som vill hitta bildelar till billigare pris.